9 september 2009: Kees Moeliker
opmerkelijk diergedrag en onderzoek


opmerkelijk diergedrag en onderzoek

De aftrap van dit jaar was aan de Eendeman, ofwel Kees Moeliker. Kees won in 2003 de Ig Nobelprijs voor de biologie. Elk jaar krijgen 10 wetenschappers deze prijs uitgereikt in Harvard (VS). De prijs is bedoeld voor onderzoek dat ‘mensen eerst laat lachen en daarna aan het denken zet’.
Dat doet het onderzoek van Kees. En overigens ook zijn verhaal. Kees vertelde ons de ins en outs van de totstandkoming van zijn ooggetuigenverslag van ‘het eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend’ (het prijswinnende artikel).

De lach- en leermomenten beginnen bij de architectuur van het gebouw waar Kees werkt (Natuurhistorisch Museum Rotterdam). De architect had vast niet voor ogen dat zijn vriendelijke glazen doorkijkgebouw een vogelkiller zou blijken. Behalve onderzoeksmateriaal (een net verongelukte woerd) stelde het gebouw Kees in staat de paring met de net verongelukte woerd te observeren. Dit duurde maar liefst 75 (!) minuten lang.

Na publicatie van deze observatie kreeg Kees berichten van binnen en buitenland over opmerkelijk diergedrag. Ten eerste blijkt homofiel diergedrag lang niet zo bijzonder als het misschien lijkt. Er bestaan beschrijvingen van minstens 500 diersoorten. Bij paarvormende dieren blijkt dat er ook homokoppels ontstaan. Niettegenstaande blijft een foto van een eland die ‘paart’ met een stenen Bison erg grappig…

Tot slot vertelde Kees ons meer over de achtergrond van de Ig Nobelprijs en haalde hij diverse voorgaande winnaars aan.

Heb je zelf nog een rare vogel gezien? Of ander merkwaardig dierengedrag geobserveerd? Mail het aan Kees en draag zo je steentje bij aan de wetenschap.

Gespreksleider was James van Lidth de Jeude. De harde, maar heerlijke muziek kwam van Divided by hearts. En niet te vergeten: we blijven het 25 jaar bestaande Burgerweeshuis dankbaar voor de geweldige gastvrijheid!