14 januari 2009: Prof. Albert van den Berg
Nanotechnologie voor een betere gezondheid


Nanotechnologie voor een betere gezondheid

Klein, kleiner, kleinst. Nanotechnologie werkt met deeltjes van een miljoenste millimeter. Ter vergelijking: een menselijke haar is ongeveer een tiende millimeter dik. Veel uitvindingen van de laatste jaren zijn mogelijk gemaakt door nanotechnologie. Denk aan harde schijven, airbags en steeds lichter wordende laptops en mobiele telefoons.

Prof. dr. ir. Albert van den Berg werkt met zijn project eLab4Life hard aan de vooruitgang. Om dit te faciliteren wordt er op de campus in Enschede een fonkelnieuw nanolab gebouwd. Die krijgt alle voorzieningen die nodig zijn om met de kleinste bouwsteentjes die er bestaan, de prachtigste dingen te maken.

Albert van den Berg heeft ons in het Science Café in begrijpelijke taal uitgelegd hoe dit te werk gaat, wat er voor nodig is en wat nog onzekerheden zijn. Dat dit voor iedereen interessant is, bleek wel uit het levendige interactieve deel van de avond. Onder begeleiding van René van den Driesche passeerden verschillende vragen en meningen de revue. Sommige mensen plaatsten kritische kanttekeningen. Ze vroegen zich af hoe ver we kunnen gaan met deze vorm van wetenschap. Anderen zagen het juist helemaal zitten. Zij zien graag dat het nanovernuft zo snel mogelijk in bijvoorbeeld de medische wereld wordt toegepast.

Ongetwijfeld zijn de meeste luisteraars huiswaarts gegaan met een gevoel van verwondering over de ongekende mogelijkheden van nanotechnologie. Wat wil je ook met een techniek die je zowel kunt gebruiken voor pillen die kanker ontdekken, als voor autoruiten die straks geen wissers meer nodig hebben!

Martin van de Vrugt & friends zorgden met hun prachtige muziek voor het café gevoel dat bij deze avond past.