Kees Moeliker


Is er leven na een dode eend?
Onwaarschijnlijk Onderzoek en de Ig Nobel prijzen

Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, was toevallig ooggetuige van een geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend. Met zijn droog-wetenschappelijke publicatie hierover won hij in 2003 de Ig Nobel prijs voor ‘onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet’. Sindsdien cultiveerde hij zijn scherpe neus voor opmerkelijk diergedrag en onwaarschijnlijk onderzoek. Zo wist hij gewiekst de stoffelijke resten van de Dominomus voor het nageslacht veilig te stellen en trok hij internationale aandacht met zijn oproep om de steeds zeldzaam wordende schaamluis aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam te schenken. Over deze en andere hoogtepunten schreef hij de bestseller ‘De eendenman’.

Als ‘Chief’ van het European Bureau of Improbable Research is hij nauw betrokken bij de jaarlijkse Ig Nobel prijs ceremonie aan de Harvard Universiteit, en het wetenschappelijke humor tijdschrift Annals of Improbable Research.

Kees Moeliker spreekt – met zijn dode eend binnen handbereik – over humor in de wetenschap. Hij geeft tips hoe je een Ig Nobel prijs zou kunnen winnen (of juist niet) en vertelt in welk erudiet gezelschap van mede Ig Nobel prijswinnaars hij zich inmiddels bevindt.

Alvast wat zien of horen? Kijk op het youtubefilmpje waar Kees vertelt over zijn soms bijna bizarre museumstukken.