Gonneke Willemsen
Gonneke Willemsen studeerde in 1992 af aan de Vrije Universiteit Amsterdam bij de afdeling fysiologische psychologie. Haar afstudeerscriptie was gericht op het effect van stress op hart en bloedvaten.
Van 1993 tot 1999 verbleef zij in het Verenigd Koninkrijk. Na twee jaar als onderzoeksassistent bij Glasgow Caledonian University te hebben gewerkt, promoveerde zij aan de University of Birmingham op het effect van stress op het immuun systeem. Hierna werkte zij nog een jaar als onderzoeker aan University College London op het gebied van sociaal economische gezondheidsverschillen.
In 2000 keerde zij terug bij de afdeling Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar zij momenteel is aangesteld als universitair hoofddocent. Zij coördineert hier het onderzoek onder de volwassen tweelingen en hun familieleden. Haar onderzoeksinteresses zijn zeer divers; van de oorzaken voor het krijgen van twee-eiige tweelingen tot de erfelijkheid van alcohol- en nicotinegebruik, van individuele verschillen in lichaamsbouw tot het effect van opleiding op de gezondheid.
Een recent project betreft de bloedverzameling bij 9000 tweelingen en familieleden, met de focus op het vinden van genen voor depressie en gezondheid. Gonneke is betrokken bij diverse grote samenwerkingsprojecten, zoals GenomEUtwin en ENGAGE, die gesteund worden door de Europese Unie om beter en efficiënter de genetische achtergronden van aandoeningen te kunnen bepalen.
—————
Bij het Nederlands Tweelingen Register (NTR) staan meer dan 40.000 tweelingfamilies geregistreerd. Mede door de bereidheid van de tweelingen en hun familieleden om aan onderzoek mee te werken is het NTR één van de meest succesvolle tweelingregisters ter wereld. Zo ontving het NTR als enige niet-Amerikaanse aanvrager onlangs een grote subsidie van het vooraanstaande National Institute of Health om de genen voor depressie te vinden.
Nieuwsgiering naar conclusies van het NTR? In ‘Tweelingenonderzoek- Wat meerlingen vertellen over de mens’ kun je hier meer over lezen (ISBN 9789086590803).