7 februari 2008: Prof. Frans Verstraten
De kunst van het waarnemen


De kunst van het waarnemen

Wie had gedacht dat het eerste Science Café Deventer zoveel mensen zou trekken? Al voor half acht stroomde de zaal vol en een kwartier later was er geen vrije plaats meer te vinden.

Knus was het zeker te noemen, maar natuurlijk is het jammer dat veel mensen linea recta huiswaarts keerden omdat ze niet meer in de zaal pasten. De volgende keer zal dat niet meer voorkomen, want dan houden we ons café in de grote zaal van het Burgerweeshuis.

Prof. Frans Verstraten (Psychonomica, Universiteit Utrecht) kwam de eerste avond aan het woord. Hij verraste het publiek met zijn lezing over visuele waarneming. Zijn voorbeelden leverden hilarische momenten op. Waarom zag toch niemand die gorilla die overduidelijk door het beeld liep?

Ook gespreksleider James van Lidth de Jeude wist het publiek te verbazen. Daarvoor gooide hij letterlijk en figuurlijk de trukendoos open. Niet alleen stelde hij interessante vragen over de wetenschap van de waarneming, hij toverde ook zomaar een briefje van vijf euro tevoorschijn.

Singer-songwriter Martin van de Vrugt zorgde voor de perfecte muzikale omlijsting.