9 oktober 2008: Prof.dr. Maarten van Rossem
Amerikaanse verkiezingen 2008


Amerikaanse verkiezingen 2008

Wat een fantastische avond! Zo’n 300 Science Cafe bezoekers lieten zich deze keer inspireren door Maarten van Rossem.

Het is bekend dat de Amerika-deskundige geen blad voor de mond neemt. Ook deze avond was Van Rossem behoorlijk op dreef. Zo ziet hij McCain als een ‘enigszins verwarde bejaarde’ die ooit het op een na domste jongetje van de klas was op West Point. Als McCain toch de verkiezingen wint, gaat Van Rossem depressief thuis zitten met de gordijnen gesloten.

Verder vindt van Rossem het een ommekeer dat er een ‘vrouw, neger en bejaarde’ meedoen aan de verkiezingsstrijd en voorziet hij grote emancipatorische effecten voor de toekomst. Ook voorspelt hij dat de huidige kredietcrisis uiteindelijk historisch veel belangrijker zal blijken dan de aanslagen op de Twin Towers.

Wie goed naar deze markante man luistert, merkt dat zijn ideeën een stuk genuanceerder zijn dan dat zijn woordkeus doet overkomen. Je houdt van Van Rossems stijl of je houdt er niet van. Hoe dan ook: menigeen zal vol verwondering terugdenken aan deze bijzondere avond in het Burgerweeshuis.

James van Lidth de Jeude, die ervoor heeft gezorgd dat zijn oude studievriend Maarten van Rossem naar Deventer kwam, leidde de avond in goede banen.

Erwin Nyhoff maakte de avond helemaal af. Hij zorgde voor geweldige muziek!