8 januari 2020: Robin Koops
De kunstalvleesklier, van idee naar ideaal


De kunstalvleesklier, van idee naar ideaal

Altijd rekenen, tellen en injecteren. Als je diabetes type 1 krijgt, stopt je lichaam met insuline maken. Vanaf dat moment moet je zelf insuline spuiten, of een pompje dragen waarmee insuline wordt ingebracht. Dat is nodig, omdat diabetes type 1 een auto-immuunziekte is. Dat betekent dat het afweersysteem het lichaam aanvalt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Zonder de stof insuline, die de bloedsuikerspiegel regelt, kan een mens echter niet leven.

Bij de ziekte komt nogal wat ongemak kijken door het prikken, meten en injecteren. Hoe kan dat makkelijker? Robin Koops is de bedenker van de kunstalvleesklier en tevens oprichter van het bedrijf Inreda Diabetic. Hij is werktuigbouwkundige en ondernemer én heeft diabetes type 1. Hij combineert zijn kennis van de werktuigbouwkunde met die van het ondernemen en richt zich op het ontwikkelen van een apparaat dat de hele glucoseregeling in het menselijk lichaam zelfstandig kan uitvoeren. Zo’n apparaat kan niet alleen hemzelf, maar ook vele anderen, meer vrijheid geven. Hij heeft het idee voor de kunstalvleesklier verder uitgewerkt en is in 2004 begonnen met het bouwen van het eerste prototype van een bi-hormonale kunstmatige alvleesklier. Samen met vrienden heeft hij ideeën, ervaringen en kennis bijeengevoegd en inmiddels werkt hij met een team van 45 mensen aan het het op de markt brengen van de kunstmatige alvleesklier.

Robin gebruikt het huidige apparaat zelf nu al meer dan een jaar, terwijl de klinische testen met anderen zijn afgerond. Het bedrijf is zo weer een stap verder richting goedkeuring voor gebruik. De kunstmatige alvleesklier van Inreda (Inreda AP) neemt de glucoseregulatie helemaal over waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. Daardoor hoeft hij niet constant te denken aan het toedienen van insuline, het tellen van koolhydraten en heeft hij nauwelijks nog hypo’s. Een groot stuk van zijn vrijheid is terug.

Het is de missie van Inreda om een kunstmatige alvleesklier te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor iedereen die dit hulpmiddel nodig heeft. Inreda wil de behandeling van diabetes optimaliseren en de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbeteren. Eerst alleen voor volwassenen met type 1 diabetes, maar heel snel daarna ook voor kinderen.

Vooraf en in de pauze zorgt Martin van de Vrugt voor de muzikale omlijsting, en na de pauze is er gelegenheid tot vragen en discussie, onder leiding van James van Lidth de Jeude.

Tekst Robin Koops, illustratieontwerp Martijn Harleman.