8 september 2010: dr. Andreas Wismeijer
Geheimen – de psychologie van wat we niet vertellen


Geheimen – de psychologie van wat we niet vertellen

Geheimen. Volgens spreker Dr. Andreas Wismeijer heeft vrijwel iedereen wel een klein of groot geheim. Toch wilden de ongeveer 150 bezoekers van Science Café Deventer woensdagavond hun geheim niet delen met de zaal. Waarom koesteren wij onze geheimen? Waarom is dat meestal geen bezwaar, maar is het voor sommige mensen zo’n groot probleem dat zelfs hun gezondheid eronder lijdt? Andreas Wismeijer kon er boeiend over vertellen.

Wismeijer is psycholoog en docent en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. Hij verdiepte zich in de psychologie van wat we allemaal níet vertellen. Hij opende zelfs een website: www.geheimenvannederland.nl, waar je anoniem je geheim kwijt kunt.

Waarom hebben we eigenlijk geheimen?
Wismeijer vertelde dat mensen die een geheim met zich meedragen bang zijn voor de afwijzende reacties van hun omgeving. Ze schamen zich ervoor. Vaak blijken ze hun geheim op te blazen tot enorme proporties. En als het dan uitkomt, blijken de reacties vaak reuze mee te vallen. Als voorbeeld noemde Wismeijer de acteur Marc Marie Huybrechts die in ‘De Wereld draait door’ opbiechtte dat hij eigenlijk kaal is. Het hebben van een groot geheim kan behoorlijk problematisch zijn. Het kan uitgroeien tot een obsessie en zelfs de gezondheid aantasten.

Maar het hebben van geheimen kan ook positief zijn. We beschermen ons zo tegen de mogelijke afwijzing van anderen. Bovendien biedt het een voorsprong op de ander, het geeft macht en aanzien. Wie een geheim deelt met een kleine selecte groep mensen creëert intimiteit. De uitverkorenen zullen zich gevleid voelen. Het is dus helemaal niet erg om een geheim te hebben, zolang het geheim maar niet te groot wordt en je leven gaat beheersen.

The Rain Poets, zorgden voor een perfecte muzikale sfeer. Vaste gespreksleider James kon deze avond niet, dus Henk van Voorthuizen nam de honneurs waar.